In verbinding met patiënten

Oncode Institute is opgericht met een missie: outsmarting cancer, impacting lives. Iedere dag zetten ruim 800 Oncode onderzoekers in Nederland zich in om kanker te slim af te zijn en het leven van patiënten te verbeteren. We doen dit door te investeren in fundamentele wetenschap, onderlinge samenwerking te stimuleren en werk te maken van de vertaalslag van lab naar patiënt.

De afstand tussen de wereld van een fundamentele wetenschapper en de wereld van een patiënt is groot; misschien wel te groot. Terwijl een fundamentele wetenschapper dagelijks probeert om te achterhalen hoe ons lichaam werkt en hoe kanker kan ontstaan, dealt een (ex-)patiënt elke dag met de gevolgen van deze ziekte. Bij Oncode willen we de afstand tussen beide werelden verkleinen. We willen zowel onderzoekers als patiënten stimuleren om elkaars wereld te gaan ontdekken, te onderzoeken en te begrijpen. We doen dit door patiënten te betrekken in onze klinische adviesraad, de raad van toezicht en binnen ons Patiënt Perspectief Programma.

Ben je benieuwd naar de toegevoegde waarde van het betrekken van patiënten bij Oncode? Lees dan het verhaal over Oncode Investigator Jacco van Rheenen en patiëntvertegenwoordigster in onze raad van toezicht Erica van Wuijtswinkel, of bekijk onderstaande video:

Erica van Wuijstwinkel over het betrekken van patiënten

De verbinding met patiënten gaat wat Oncode betreft verder dan alleen het informeren van (ex-)patiënten. We willen ook onze onderzoekers een stap verder helpen. Dit gaan we doen binnen het Patiënt Perspectief Programma. Het uitgangspunt van dit programma is om direct contact tussen patiënten en onderzoekers te stimuleren, om zo deze twee belevingswerelden dichter bij elkaar te brengen.

Vragen blijven stellen

Na de diagnose kanker staat je leven op zijn kop. Je moet veel vragen beantwoorden, maar als (ex-)patiënt heb je zelf natuurlijk ook vragen. Wat doet een kankermedicijn precies met je cellen? Hoe ontstaat een tumor? Wat is nou de potentie van immunotherapie? Met dit soort vragen zijn onze onderzoekers ook dagelijks bezig. Sommige vragen zijn te groot voor een simpel antwoord, op andere vragen bestaan al meer antwoorden dan je misschien denkt.

Via het Patiënt Perspectief Programma krijg je als (ex-)patiënt of als ouder van een minderjarig kind met kanker de gelegenheid om van dichtbij te zien hoe onze wetenschappers naar antwoorden zoeken. Je neemt een kijkje in de keuken bij een van onze gerenommeerde laboratoria. Je wordt als patiënt geintroduceerd in één van onze Oncode onderzoeksgroepen en we zorgen ervoor dat je meerdere keren per jaar mee kan lopen met verschillende onderzoekers uit een vakgroep. Wat houdt hun werk precies in? Hoe draagt het bij aan het kraken van de code van kanker? Je vindt het uit via dit programma. Voor onze Oncode onderzoekers biedt dit 1-op-1 contact een ander perspectief op hun werk en een nieuwe bron van inspiratie. Terwijl de patiënt inzoomt op zijn of haar ziekte, zoomt de onderzoeker uit naar de wereld van de patiënt. Lees meer over de kick-off, hoe we jonge onderzoekers van het UMC Utrecht kennis lieten maken met ons programma en bekijk een verslag van een bijeenkomst waar patienten en onderzoekers erlkaar ontmoetten eind 2021.

Meedoen?

Lijkt het je interessant om deel te nemen? Dan komen we graag in contact met jou. Inmiddels hebben we programma's lopen in het Leids Universitair Medisch Centrum, het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op via research@oncode.nl

Colette ten Hove

Colette ten Hove

Programme ManagerProgramme Manager