In het Nederlands

Oncode is een internationale organisatie. Maar gezien onze oorsprong vertellen we ons verhaal ook graag in het Nederlands.

Het verhaal van Oncode

Fundamenteel onderzoek voor de patiënten van morgen

Kanker is nog altijd een groot probleem. Het is tegenwoordig doodsoorzaak nummer 1 in Nederland en het treft 1 op de 3 mensen. Waarom hebben we kanker er nog niet onder?

We boeken veel vooruitgang, maar kanker blijft ons verrassen. We begrijpen bijvoorbeeld steeds beter hoe complex de verschillende vormen van kanker zijn. Elke kanker is uniek. Maar waar de ene patiënt met darmkanker wel reageert op een behandeling, doet een andere patiënt dat niet. Waarom? Voor de antwoorden op dit soort vragen moeten we terug naar de basis. Daarom investeren wij in fundamenteel onderzoek.

Dit fundamentele onderzoek doen we samen. Ruim 800 onderzoekers van 12 instituten in heel Nederland werken intensief samen en wisselen hun kennis en expertise uit. Oncode Institute vertaalt de fundamentele inzichten die wij samen ontwikkelen zo snel mogelijk naar nieuwe behandelingen. Geert Kops, wetenschappelijk directeur van Oncode, vertelt in de onderstaande video hoe we dit doen:

Wereld Kanker Dag

Wil je meer weten over ons of heb je een suggestie? We horen graag van je.

Waarom een nieuw instituut?

We weten veel van kanker, maar we begrijpen er nog te weinig van. Het is een grote verzameling ziektes die zich in ieder individu anders uit. Daarom moeten we kanker leren decoderen. Want hoe kun je iets bestrijden, als je het niet volledig begrijpt? En minstens zo belangrijk: hoe bieden we patiënten zo snel mogelijk een betere kwaliteit van leven?

Die complexiteit vraagt om een gezamenlijke aanpak. Vandaag, niet morgen. Daarom is Oncode Institute het nieuwe initiatief dat bestaande krachten in de Nederlandse onderzoekswereld bundelt en inzichten zo snel mogelijk vertaalt in toepasbare methoden voor diagnose en behandeling. Alleen door samen te werken kunnen we kanker te slim af zijn.

We zetten geen nieuwe gebouwen neer, maar we bouwen een netwerk. Ervaren topwetenschappers en talentvolle jonge onderzoekers werken vanuit partnerinstellingen aan het grotere gemeenschappelijke doel. Gesteund door KWF Kankerbestrijding, drie ministeries en geëngageerde particulieren.

Het zal tijd kosten, veel tijd. Daarom legt Oncode nu het fundament voor de toekomst. Want kanker hoeft geen dodelijke ziekte meer te zijn.

Outsmarting Cancer, Impacting Lives

Over ons

Oncode Institute is een onafhankelijk instituut dat zich inzet om fundamentele inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg voor de patiënt.

In Oncode Institute verenigen ruim 800 Nederlandse toponderzoekers op het gebied van kanker van 12 verschillende instituten zich om het verschil te maken voor de patiënt. Het onafhankelijke instituut richt zich op drie pijlers: excellent onderzoek, intensieve samenwerking en krachtige valorisatie.

KWF Kankerbestrijding investeert samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Health~Holland, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMW) en de negen partnerinstituten in totaal €120 miljoen in Oncode Institute tot 2022.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u meer weten over Oncode Institute, heeft u vragen over informatie op deze website of wilt u weten hoe u ons kan steunen? Neem dan contact op met ons.